Biografie

Octave pe numele său real Octavian Teodorescu (născut 29 Ianuarie, 1963) este un muzician rock, compozitor, orchestrator, cantautor, producător muzical, interpret, multi-instrumentist (chitări, clape, instrumente programabile) din București, România. Pionier al muzicii electronice și utilizării computerelor și sintetizatoarelor în muzică în România, suținător înflăcărat al Mișcării Rock Românești, promotor timpuriu al fenomenului Internet Multimedia și implicațiile acestora ca suport mediatic pentru muzică. Muzica lui poate fi identificată ca o sinteză unică de Electronic Symphonic Rock cu multiple nuanțe de la AOR (Adult Oriented Rock) până la Progress prezentată într-o formă omogenă, îndelung elaborată, complexă cu accente Science Fiction.

Primul succes consacrat este albumul "Secretul Piramidelor" lansat în 1992 ce face parte dintr-o trilogie ce mai include "La Porțile Iubirii" publicat în 1993 și "Dulce Libertate" apărut în 1994. Întreaga lucrare (102 minute) apare integral pe un dublu CD (primul de acest gen din România) lansat în 1995. În 1996 urmează "I Se Spunea Visătorul", un album conceput (ca noutate absolută la vremea respectivă) integral cu ajutorul computerelor și sintetizatoarelor. A fost primul artist român care a crezut în computer ca instrument muzical și facilitățile lui pentru a promova muzica online (1996), primul care a lansat un CD-ROM Multimedia și un proiect internet numit Free Music Online in 1998. A fost deasemenea primul artist care a impus cu succes ca mainstream în România o muzică instrumentală, în ciuda formatului ei nonstandard, noncomercial.

Începuturi, Influențe, Primul contact cu Rock-ul

Crește în București. Este atras încă din copilărie de toate genurile de instrumente și muzică în general. Deși părinții lui observă asta nu îl orientează în acest sens. La vârsta de 16 ani vede primul concert rock din viața sa: Suzy Quatro 1979 live în București. Impactul este foarte puternic. Genul acesta de manifestare artistică - Rock - îi va marca adolescentului de atunci devenirea artistică ulterioară.

Efectul este mult amplificat un an mai târziu când vizionează "Ultimul Vals", filmul lui Martin Scorsese. Filmul, prezentat ca un concert de adio al trupei "The Band" este perceput de el ca un omagiu adus unei întregi generații ce a dus cuvântul Rock la apogeu în anii '70. Atmosfera filmului și în special cuvintele chitaristului formației Robbie Robertson rezonează profund în conștiința viitorului Octave căpătând pentru el valoarea unui mesaj sacru: "Concertul nostru este mai mult decât un concert de adio, este sfârșitul unei ere în muzica rock și începutul alteia. Vă lăsăm vouă celor de astăzi munca noastră, ceea ce am creat noi până acum. Aveți grijă ce faceți cu ea !"

Înțelege din acest moment că Rock înseamnă mai mult decât muzică: este un mod de a fi, de a gândi, de a te prezenta în societate, este o optică existențială, o filozofie care nu corespundea nici pe departe cu ceea ce învața el la școală pe atunci. Din acel moment, toate energiile încep sa se canalizeze într-un singur țel: ROCK!


1980

În 1982 este luat în armată. Își ia cu el chitara. Șabloanele impuse de regimul militar și lipsa de libertate l-au întărâtat și mai mult, spre disperarea superiorilor săi preferând chitara în locul puștilor Kalasnikov. Din păcate, nu putea cânta decât în spălătorul companiei, visând la "Dulcea Libertate" când se va întoarce acasă și își va intemeia o formație. Această zi a venit în Iunie '83.

După aceasta a fost student la Facultatea de Instalații pentru Construcții, dar acest gen de școală nu era pentru el. După doi ani s-a decis să părăsească școala și să devină un muzician profesionist.

În Noiembrie 1985 își întemeiază primul grup și cântă doar în cluburi mici Soft Rock cu influențe ale unor formații precum Eagles și Dire Straits. După o scurtă perioadă grupul se destramă și de acum încolo activează doar sub numele de Octave.

1990

După revoluția din Decembrie 1989 se dedică în exclusivitate muzicii instrumentale, ideea sa majoră fiind compunerea unei opere Rock: Trilogia Octave. În Iunie 1992 este semnat primul contract cu Casa De Discuri Electrecord pentru prima parte a trilogiei. La 27 August același an apare pe piață albumul "Secretul Piramidelor". Succesul uriaș suprinde opinia publică și critica de specialitate într-o asemenea măsură încât Casa de Discuri decide fără a asculta materialul, sa îi dea lui Octave mână liberă în ceea ce privește producția muzicală pentru tot restul trilogiei.

La 3 Decembrie 1993 urmează lansarea celei de-a doua părți a trilogiei: LP-ul "La Porțile Iubirii" care este precedat de un extras pe single "Mai e de urcat o treaptă".

Ultima parte a trilogiei, albumul "Dulce Libertate" apare la data de 15 Septrembie 1994. Toate cele trei părți sunt reunite pe un dublu CD numit Octave și lansat la data de 24 Martie 1995. La conferința de presă prilejuită de lansarea dulbului CD, Octave prezintă public ca demo un material de pe viitorul album. Directorul general Electrecord îi oferă pe loc contractul în alb pentru acesta.

După o pauză de 2 ani (utilizați pentru reechiparea digitală a propriului studio și cercetării în domeniul computerelor și internetului) lansează pe suport CD albumul "I Se Spunea Visătorul" la data de 20 Noiembrie 1996 sub logo-ul "Only Computers And Synthesizers".

Octave este propriul său manager și a dovedit calități excelente în această muncă. Deși formatul instrumental sofisticat nu fusese gândit să fie comercial, sound-ul proaspăt și inovativ face ca muzica să devină rapid mainstream și este de auzit peste tot la stațiile Radio și TV. Sufragiile publicului și mediei atribuie muzicii sale calități precum: melodic, armonic, complex, nonstandard, spațial, sideral, energie pozitivă, luminozitate, din altă lume, futurist și totuși clasic, pasional, curajos, impuls către explorare, prospețime, provocativ, contemplativ.

Fiecare album Octave are o poveste. Pe coperțile discurilor există o poveste rezumat concepută din numele pieselor și idei filozofice în jurul unor teme generoase precum: armonie, pace, purificare spirituală, libertate. Lumi virtuale, scenarii Science Fiction, idealism la granița cu utopismul, aspirația către perfecțiune, sacrificiu suprem, mitologie, romantism, noțiuni cu caracter de manifest social sunt conglomerate uzuale ale Universului Octave, material pentru construcțiile sale muzicale complexe.

2000

Încă din 1996 era primul artist român pe internet. Datorită limitărilor tehnice, la acea vreme paginile de web conțineau doar informație în format text și imagine. Însa intuiția îl face să creadă cu înverșunare că acest mediu va fi viitorul și în ceea ce privește distribuția muzicii în format digital. Formate gen Mp3, MPEG erau noutăți la acea vreme. Se decide să se pregătească pentru un nou pas curajos. Așa se naște ideea proiectului "Free Music Online" pe care îl pornește în 1998.

Pe 15 Aprilie 1999 lansează CD-ROM-ul "www.octave.ro Free Music Online" care include întreaga activitatea a artistului în format multimedia: materialul muzical de pe albumele sale în Mp3, videoclipuri în MPEG, sute de fotografii din cariera artistului, date biografice, poveștile albumelor, scenariile literare ale videoclipurilor, un scenariu de film, concepții filosofice proprii despre muzică și artă în general, toate acestea în cinci variante lingvistice: romană, engleză, franceză, italiană, germană.

Include de asemenea selecții scanate din ziare, reviste (cronici și interviuri 1991-1998), scrisori de la fani. Intenționează o mutare totală în Multimedia având ca scop captarea atenției auditoriului către acest domeniu de mediatizare specific acestui sfârșit de mileniu. De acum înainte Octave nu va mai fi de găsit decât pe Internet.

CD-ROM-ul este unul hibrid. Sunt prezentate ca bonus două piese extrase de pe un album în curs de apariție numit "Singurul" care nu a fost publicat însă niciodată.

Datorită receptivității scăzute a publicului la acea dată vizavi de Internet, întregul proiect eșuează și rămâne nerealizat însă privind retrospectiv a fost un pas important pentru cei care au utilizat din plin această nouă formă de comunicare mai târziu. Proiectul lui a fost o ușă deschisă către viitor.

CD-ROM-ul conține un text scris de Octave numit "Pledoarie Multimedia" care dovedește acum privind în urmă spiritul novator al ideilor sale. Un extras din acest text:

"Este un domeniu nou care acum se naște și a cărui formă finală o vom putea defini destul de clar în următorii ani. Spre a înţelege mai sugestiv fenomenul Multimedia să extrapolăm puțin lucrurile în domeniul artistic. Imaginați-vă spre exemplu ca nu veți mai putea într-un viitor destul de apropiat să ascultați muzică fără să vedeți niște imagini și fără să citiți un text, toate cele trei având ca punct de pornire un concept comun și fiind într-o strânsă interdependență. Este ca și cum ai fi în același timp muzician, pictor și poet, un fel de Leonardo DaVinci. (citat: Octavian Teodorescu alias Octave 1998)" 

Albume de studio

1992 - Secretul Piramidelor (27 August) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord ST-EDE 04168
1993 - La Porțile Iubirii (3 Decembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04287
1994 - Dulce Libertate (15 Septembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04324
1995 - Trilogia Octave (24 Martie) 2CD Casa de discuri Electrecord ELCD 153
1996 - I Se Spunea Visătorul (20 Noiembrie) Casa de discuri Electrecord EDC 200
1999 - Singurul (nefinalizat - 2 piese prezente pe CD-ROM-ul hibrid) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

Single-uri

1993 - Mai E De Urcat O Treaptă (16 Septembrie) Vinyl Casa de discuri Electrecord EDC 10803 (extras de pe LP-ul: La Porțile Iubirii)

CD-ROMs

1999 - www.octave.ro Free Music Online (15 Aprilie) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

Considerații despre orientarea artistică

Unul dintre meritele lui importante este acela de a îmbina cu succes stiluri muzicale total divergente de la Clasic la Modern. Muzica lui rupe barierele dintre stiluri, le contopește folosind "formule chimice" proprii și prezintă ca rezultat un aliaj sonor coerent, proaspăt. Nu crează punți între stiluri cum fac alți muzicieni de fusion. El le sintetizează într-un element solid nou cu caracteristici proprii. Aspectul virtual al unui asemenea produs se încadrează perfect într-o atmosferă Science Fiction unde nimic nu este real dar poate fi un start credibil pentru a fi real. Nu este un artist de fusion ci mai degrabă unul vizionar.

Muzica lui te conduce inerent către viitor, are ceva în comun cu curajul specific pionieratului, este ca un ghid misterios, discret care te face să respiri pentru câteva clipe în afara acestui timp și spațiu nepierzând însă contactul cu pământul. Este terestru și extraterestru în același timp. Ființele pământene trăiesc în armonie cu cele extraterestre. O veche orchestră simfonică clasică conservatoristă se alătură unor chitariști cu părul lung care execută riff-uri frenetice pe Marshall-urile lor pline de decibeli iar din fundal sunt asistați tehnic de secvențe psihedelice și precise ale unor roboți magicieni ai sunetului dintr-o lume viitoare. Într-un limbaj abstract: Octave is a Cosmic Electrockestra.


Surse Biografice

Ziarul Cotidianul 1996-12-14 Articol: Octave și o singură filozofie - Rockul
 


Octave Octavian Teodorescu

Ziarul Jurnalul Național 1997-07-12 Articol: Portativ secolul XX Octave

Octave Octavian Teodorescu

Revista Destine Adevărate 1998-04-01 & 1998-05-01 Articol: Octave un artist ținut sub papuc






Poster McDonalds Acțiune 1997

Un star al scenei rock - Octave te așteaptă în culisele McDonald's Romană. Vino și tu: vei avea o surpriză !

I se spunea Visătorul. Are 34 de ani, 4 albume apărute în ultimul "cincinal", cântă la orice și se călăuzește în viață după conceptul "Motoare, Femei, Computere".

Deși pasiunea sa declarată este rockul, Octavian Teodorescu nu s-a limitat la simpla ipostază de chitarist rock (plete, bere, dezmăț), crezând cu ardoare că lumea e plină de instrumentiști buni, dar duce mare lipsă de muzicieni compleți.

Astfel încât și-a adunat jucăriile (instrumente, studio, calculatoare) și-a pus mintea și sufletul la contribuție și a dat naștere unui concept muzical cu totul nou pe plaiurile noastre - OCTAVE: o fuziune între rock, muzică simfonică și muzică electronică.

Primul album rezultat din această combinație s-a numit "Secretul Piramidelor" (LP - 1992) și a constituit o intrare în forța pe piața muzicii românești și un argument care i-a atras lui Octav zeci de mii de fani în toată țara.

Au urmat alte două discuri: "La Porțile Iubirii" (LP - 1993) și "Dulce Libertate (LP - 1994), legate de primul printr-o concepție unitară și printr-un erou central în spatele căruia îl zărim întotdeauna pe Octav. Idealist, generos, ambițios, perfecționist, micul Prometeu care animă albumele semnate Octave încearcă același lucru în muzică și în viață: să aducă oamenilor bucurie, frumusețe și adevăr.

Cel mai recent material discografic poartă titlul "I Se Spunea Visătorul". În premieră, Octav a renunțat definitiv la chitări, lucrând întregul CD pe calculator. Și visul Visătorului s-a concretizat într-un disc de o calitate muzicală și tehnică ireproșabilă.

Încadrat de cele doua show-uri Ronald McDonald, Octavian Teodorescu vă așteaptă la Restaurantul McDonald's Romană.


Octave Octavian Teodorescu Mac Donalds


Pagina 408 Octave Octav Teodorescu (Autori: Daniela Caraman Fotea, Cristi Nicolau)
Editura Humanitas ISBN 973-50-0355-4 ISBN 973-8289-18-1 An apariție: 2003

Octave ([Octavian Teodorescu], 29 Ianuarie, 1963, București) - instrumentist (chitară, keyboards), compozitor din România.

În 1985 înființează primul grup rock numit Vis, sub influența The Eagles și Dire Straits; După o serie de recitaluri, concerte prin cluburi și case de cultură, în 1988 trupa se desființează. De aici înainte artistul va evolua sub numele Octave. După 1990 se dedică în exclusivitate muzicii instrumentale, ideea sa majoră fiind compunerea unei opere rock - trilogia Octave; la 27 August 1992 este lansat primul disc al seriei, Secretul Piramidelor. Un an mai târziu apare cel de-al doilea, La Porțile Iubirii, precedat de extrasul pe single Mai e de urcat o treaptă. La 15 Septembrie 1994 este pus în circulație Dulce Libertate, finalul trilogiei, editat integral și pe un dublu CD (prima ediție de acest gen din România). La 20 Noiembrie apare discul I Se Spunea Visătorul, realizat integral pe sintetizatoare. Lucrările lui Octave au fost subiectul unor videoclipuri; Adio (1996) s-a bucurat de o largă audiență. Muzica artistului este construită în jurul unor teme generoase: pace, armonie, purificare spirituală. Cele patru albume, piese noi, materiale publicitare (în patru limbi de circulație internațională) sunt editate pe Free Music Online www.octave.ro, CD-ROM Multimedia. În 2001 artistul se stabilește în Germania.

Secretul Piramidelor (1992); La Porțile Iubirii (1993); Dulce Libertate (1994); I Se Spunea Visătorul (1996)


Octavian Teodorescu Muzician

Octave CD-ROM www.octave.ro Free Music Online Electrecord CD-ROM-OCT 1999 

Octave Octavian Teodorescu Free Music Online CD-ROM